Fentanyl i omløp.

15.02.2020

❌OBS:

Politiet i Telemark mistenker at stoffet Fentanyl nå er i omløp i Grenland.

- Det er en del indikasjoner på det befinner seg Fentanyl i ungdomsmiljøet i Telemark, sier leder for forebyggende enhet ved Grenland politistasjon, Tor Ragnar Steffensen. (TA)

---------------------------------------------------------------------

Det er foreløpig for tidlig å slå fast at dagens overdoser skyldes dette stoffet.

Fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid, som benyttes i smertebehandling. Fentanyl er 75-100 ganger sterkere enn morfin, og har raskere innsettende effekter og bivirkninger enn morfin, skriver Johan Ræder på Store norske leksikon. Han er fagansvarlig for smertebehandling ved Universitetet i Oslo.

Fentanyl brukes til å dempe sterke smerter, opprinnelig sammen med sovemidler i forbindelse med narkose. Legemidlet brukes også som smertelindring hos intensivpasienter, samt ved sterke, akutte smerter og kroniske smerter.

Stoffet skal de siste årene ha vært på vei inn i rusmiljøet og i USA er stoffet kjent for å være årsak til et stort antall overdoser.

Kripos har også gått ut og advart mot stoffet.

- Vi så dette stoffet komme mot slutten av 2016, og har allerede hatt et titalls overdosedødsfall på dette i Norge, der brukerne har vært helt ned til 15 år, har senioringeniør Elisabeth Drange i Kripos tidligere uttalt til TV2.

Siden stoffet er svært potent, er det også vanskelig å dosere riktig.

- Grensen mellom det som gir rus og det som gir overdose er veldig liten, sier Drange.

Kilde: TA