Hva er rus?

Hjernen vår spiller en sentral rolle når det gjelder rus. I hjernen sitter det som kalles belønningssenteret (Nucleus accumbens). Belønningssystemet er en del av det limbiske systemet som stor grad styrer emosjonelle opplevelser og påvirker atferd. Belønningssenteret aktiveres ved at det frigjøres signalstoffer vi får en følelse av velbehag. 

Signalstoffene forsterker de gode opplevelsene av å spille dataspill, ha sex eller når vi er forelsket (naturlige stimuli). Vi opplever også frigjøring av slike signalstoffer ved å innta kaffe, tobakk eller sukker («kunstige» stimuli). Aktivering av belønningssystemet gjennom frigjøring av signalsubstanser er altså noe vi alle opplever.

Dopamin er et eksempel på et slikt signalstoff, og bruk av rusmidler gjør at frigjøringen av dopamin i hjernen gjerne oppleves som langt kraftigere og mer langvarig enn ved naturlige stimuli. Dette kan oppleves som en kraftig økning i opplevelse av velbehag og-/eller lykke.

Vil du lese mer om rus?

  • https://site.uit.no/impuls/2013/11/18/dopamin-var-naturlige-rus/
  • https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/sentre/seraf/aktuelt/aktuelle-saker/2017/bilder/rusmidlers-virkning-pa-hjernen-%E2%80%93-utvikling-av-avhengighet.pdf
  • https://www.fmr.no/nora-wolkov-og-nevronale-nettverk.5196117-288753.html

RUSMIDLER

Alkohol

Klikk her for å begynne å skrive. Laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae.

Cannabis

Klikk her for å begynne å skrive. Voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit.

GHB

Klikk her for å begynne å skrive. Cupiditate non provident similique sunt in culpa.